För att fåglarna ska få en bra fjäderbildning är utfodringen fram till 8 veckors ålder den viktigaste perioden. Vid användning av Fågel Start får kycklingen en bra proteinnivå i fodret och rikligt av aminosyran metionin som är viktig under den här perioden.

Växande

 • Fågel Start: är ett startfoder för alla tamfåglar, såsom kycklingar, gäss, kalkoner. Går även bra till fasan och rapphöns. Ett utmärkt foder till vaktlar. Det är en pelletskross och säcken rymmer 15 kg och används till livkycklingar från 0-5 veckors ålder.

 

 • Fågel Växt: Används till växande kycklingar efter start-fodret, till 6-10 veckors ålder. Det är en pelletskross och säcken rymmer 15 kg.

 

 • Fågel Maxi: Används som startfoder till ankor och änder eller som tillväxtfoder för de fåglar som ska växa lite snabbare. Ex ungtuppar, kalkoner och gäss. Finns i 15 kg säck och den innehåller pellets.

 

Värpande

 • Värp Opti: En klippt pellets som är ett näringsrikt värpfoder för högvärpande höns. Finns i 15 kg säck. En av våra storsäljare!

 

 • Fågel Multi: Ett värpfoder som är i pelletsform för ankor, änder, lantraser och skogsfåglar. Förstärkt vitamin- och spårämnesinnehåll för att tillgodose avelsdjurens behov. Finns i 15 kg säck.

 

 • Värp Eko Trygg: En klippt pellets som är ett ekologiskt värpfoder. Finns i 15 kg säck.

 

Koncentrat

 • Värp Kombi: En klippt pellets som är ett värpfoder som kompletteras med spannmål och snäckskal på gården. Finna i 15 kg säck.

 

Tillbehörssortiment:

 • Peckstone: Mineralbalja som ger djuren extra sysselsättning, minskar fjäderplockning samt ger tillskott av mineraler och salter. Godkänd för ekologisk produktion.
 • Easy Strö: Ett utmärkt strömedel baserat på hackad och värmebehandlad halm. Suger upp till 5 gånger sin egen vikt. Finns i 25 kg balar. Gödsel blandad med halm kan med fördel användas i trädgårdsland m.m.. Halmen bryts ned snabbt i mark.
 • Snäckskal: Säkerställer god kvalitet på äggskalen. Ges i fri tillgång.
 • Hönsvitamin: Förebygger sjukdomar och ger en bättre hälsa.

 

Allmänt:

Har fåglarna tendens till dålig fjäderbildning är det bra att ge dem ett lite starkare foder eller komplettera utfodringen med en jästprodukt. Börja fåglarna i flocken plocka fjädrar av varandra bör man minska ljusintensiteten och se till att luften inte är för torr. För en drastisk ändring kan man ge lite koksalt i vattnet och komplettera utfodringen med en jästprodukt.

Inför avelsperioden är det viktigt att komplettera utfodringen med vitaminer. Det bör helst ske under en 3-4 veckors period innan man börjar samla avelsägg eller låter hönorna ruva äggen.

För att minska risken för utbrott av koccidios så bör man ha en torr ströbädd. Det kräver en ventilation. Man kan också flytta runt värmelampan i stallet så att ströbädden torkar upp på olika ställen. Flyttar man ut fåglarna i samma fålla under en längre tid under sommaren så ökar risken för koccidios. Dela hellre in fållan i mindre områden och rotera några gånger.

 

På Stallbyggen är du alltid välkommen med dina frågor och funderingar kring höns, foder och tillbehörs artiklar.