För att lyckas med fågelmatningen bör du starta tidigt. Finns det foder hos dig så vänjer fåglarna sig runtomkring. Gråsparvar och/eller pilfinkar är de vanligaste fåglarna i tätbebyggda områden som stannar kvar i orten året om. Däremot på landsbygden är det vanligare med mesar och även pilfinkar som också stannar kvar året om. När du får dessa vanliga året runt fåglar i din trädgård så har du vunnit en viktig poäng för att locka till dig de mer tillfälliga besökarna.

T.ex. om du har bra tillströmning till ett visst fågelbord och en flock med domherrar flyger förbi slår de sig gärna ner och tar del av det som bjuds.

Sådant du inte visste om våra Småfåglar!

Varför måste fåglarna äta morgon och kväll?

De behöver äta både morgon och kväll då de inte kan lagra några fettreserver som t.ex. däggdjur. Vid extrema perioder måste de få i sig tillräckligt varje dag för att kunna klara nattens kyla. I tidig morgon är energireserven slut och då måste den fyllas på för att fågeln ska överleva.  Endast ett par dagars sträng kyla och istäckt mark kan döda många fåglar.

Kommer fåglarna ihåg var de fann mat tidigare?

Trots att det ofta finns tillräckligt med föda i naturen drar de gärna nytta av de källor de finner. Men de blir ändå inte beroende av våra matställen. Fåglarna är extremt mobila och är naturligt beroende av flera olika matkällor.

Om jag reser bort i december försvinner fåglar vi matat då?

De matställen som vi erbjuder är bekvämt för våra fåglar att använda. Men om du reser bort i december kommer dina fåglar att hitta mat i naturen eller i närliggande fågelbord i grannskapet. När du sedan är tillbaka och fyller upp ditt fågelbord igen, kommer fåglarna tillbaka inom två dygn då de konstant övervakar sina kända matställen.

Är det samma fåglar som sitter vid fågelbordet hela dagen?

Många gånger kan man tycka att det är samma fåglar som sitter vid fågelbordet men så är inte fallet. De är under ständig förflyttning mellan många olika matställen. Alla fågelbord fylls inte på samtidigt eller med samma mat därav förflyttar de sig flera gånger varje dag för att konstant få i sig föda i deras tycke. Därav lockar dina lokala fåglar till sig många nya spännande besökare varje dag.

 

 

Hampfrö

Domherre, Gråsparv, Bergfink, Grönfink, Bofink, Pilfink, Talgoxe, Blåmes, Entita, Talltita.

Solrosfrö

Domherre, Stenknäck, Grönfink, Nötväcka, Talgoxe.

Naken havre

Gråsparv, Gulsparv, Ringduva, Turkduva

Jordnötter

Nötväcka, Siska och de flesta mesarna

Talgbollar, ister och kokosfett

Kungsfågel, Blåmes, Talgoxe, Nötskrika, Större hackspett, Skata, Trädkrypare

Äpple, Päron, Banan, Rönnbär, Oxelbär

Sidensvans, Stare, Trastar